Om mig

Så länge jag minns har jag älskat djur, från barndomens första hamster till mina nuvarande höns och hundar. Därför var det ganska självklart att börja studera biologi och inrikta mig mot etologi på universitetet, och på den vägen är det - jag har aldrig riktigt kunna sluta att studera och lära mig mer

Jag doktorerade på grisars beteende 1983 och kom vartefter gradvis in mer och mer på höns och hundar. Min forskning är  inriktad på att förstå hur beteenden förändras av domesticering - en viktig modell för evolution, men också ett sätt att förstå djurs behov. Den kunskapen är helt central för att förbättra djurskyddet inom lantbruket och alla andra områden där djur hålls av människor. På senare år har jag också kommit att intressera mig för de neurobiologiska grunderna för beteendet och hur hjärnan förändrats hos våra husdjur.

Jag brinner också för att sprida kunskaper till allmänheten. Det gör jag genom att skriva böcker (cirka ett dussin på svenska hittills) och föreläsa i olika sammanhang. Jag har arbetat i kommitteer som ger vetenskapligt grundade råd i djurskyddsrelaterade sammanhang både inom EU och i Sverige.

Med jämna mellanrum kommer jag till tals i media (radio, TV, tidningar) och får möjlighet att dela med mig av etologiska kunskaper.

När jag inte forskar, undervisar eller skriver umgås jag med mina hundar och spelar musik - mer om det på folkmusiksidorna på den här hemsidan.