Mina tidiga böcker "Husdjurens beteende", "Stress i djurvärlden" och "Djurens språk" är alla utgångna från förlaget och kan bara köpas från antikvariat eller liknande.
Boken om höns - Världens vanligaste fågel kom 2021. Det är en kärleksförklaring till dessa ofta missförstådda djur som för det mesta framlever sina liv undangömda i industriliknande djurstallar bland tiotusentals andra. Men arvet från regnskogarnas röda djungelhöns ligger strax under kammen.
Hundens språk och tankar kom likaså 2021, en fullständigt reviderad och omarbetad upplaga av boken med samma titel från 2012. Mycket ny forskning har tillkommit och boken har fått en helt nytt utseende med bilder av Linda Prieditis, som också bidragit med fotona till hönsboken.
Att leva med hund - en guide till dina hundår (2020)
Åren med hund är en underbar tid tillsammans med en älskad vän, men har också sin beskärda del av besvär och sorg. I den här boken får vi ta del av vad som händer med hunden från spermie till grav, baserat på den senaste forskningen. Här får man insikter som underlättar allt från valet av valp, via uppfostran och träning till att leva med en åldrande hund.
Med humor, värme och en stor kärlek till hundar förmedlar Per Jensen det senaste om hur våra fyrbenta vänner fungerar i olika faser av livet och hur vi kan använda de nya rönen för att få en lycklig samvaro. Oavsett om man planerar att skaffa sin första valp eller har levt med hundar hela sitt liv ger boken värdefulla nya kunskaper.
Djurens känslor - och vår känsla för djur (2018). Forskningen har gjort stora framsteg när det gäller att förstå husdjurens inre liv. Det gäller både hundar, hästar och katter lika väl som de djur vi äter. Vi vet numera att kotletten på tallriken och ägget på frukostbordet kommer från djur vars känslor och tankar inte skiljer sig så mycket från våra egna.
Den missförstådda hunden. (2017) De senaste decenniernas forskning har i grunden förändrat vår syn på hur hundar fungerar, tänker och känner. Många av de “sanningar” vi trott på är helt enkelt fel. Boken går igenom en rad av missförstånden och berättar vad forskningen egentligen har att säga. Du som fortfarande tror att hundar är färgblinda, att de behöver en stark ledare och att de lyssnar mer på ditt tonfall än på de ord du använder när du pratar med den - du har några överraskningar att vänta i boken!
Här finns en recension på Omnible.
Hur smart är din hund? Praktiska övningar att göra hemma. (2015) Här har jag utgått från ett antal vetenskapliga experiment och bearbetat dem till små övningar eller test som alla kan göra hemma med sin egen hund. Lär dig mer om hur just din hund tänker och fungerar. Förstår den vad du säger? Är den empatisk och har den känsla för rättvisa? Kan den räkna? Boken är en handbok för hemmaetologen och de små försöken kan enkelt byggas ut till mer omfattande undersökningar, t ex för gymnasiearbeten eller kandidatarbeten på universitet.
HUNDEN SOM SKÄMS - MYT ELLER SANNING? (2014) En djupdykning i den explosion av ny forskning som undersöker hundarnas inre liv och känslor, och inte minst hur de kommunicerar med människor. Hur många ord förstår en hund egentligen och hur lär den sig nya? Kan de skämmas, känner de svartsjuka och reagerar de på orättvis behandling? Det är svårt att se på hundar på samma sätt som förut när man tagit del av alla dessa nya forskningsresultat!
HUR MÅR MATEN? (Utkom 2012) En bok om hur våra livsmedelsproducerande djur sköts och hålls i Sverige. Hur har ett slaktsvin det under sitt liv? Hur avlar man fram slaktkycklingar som växer till två kilos storlek på 35 dagar? Vad händer med de tuppkycklingar som inte kan användas inom äggproduktionen? En ständigt aktuell bok som vänder sig till alla som äter mat. Beställ här.
HUNDENS SPRÅK OCH TANKAR (Utkom 2011) Hundar har under årtusenden anpassats till ett liv tillsammans med människor. Det har lett till en unik förmåga att förstå och kommunicera med oss. I den här boken ges en översyn av olika aspekter på hundars beteende, från ursprung och genetik, via samspelet med människan till personlighet, stress och problem. Beställ här.
DJURENS BETEENDE (Utkom 2006) Snart en klassiker med flera utgåvor bakom sig. Ger en introduktion till etologi och täcker de viktigaste delarna av teorierna runt djurs beteende: evolution, genetik, inlärning, socialt beteende, mm. Därtill kommer kapitel som beskriver beteendet hos våra vanligaste domesticerade djur. Beställ här.
THE ETHOLOGY OF DOMESTIC ANIMALS och THE BEHAVIOURAL BIOLOGY OF DOGS (2017 resp 2007) är två böcker där jag är huvudredaktör. Internationella experter står för de olika kapitlen. Båda böckerna används som kurslitteratur på olika introduktionskurser i etologi. "The Ethology…" har översatts till serbokroatiska, spanska och italienska. Båda går att beställa via nätbokhandlar.