Säckpipan, detta uråldriga, självackompanjerande instrument, har en historia i Sverige som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Jag började spela i slutet av 1970-talet och 2013 blev jag riksspelman på säckpipa. För närvarande har jag fyra olika pipor. De med mörka säckar (grön och brun) är byggda av Alban Faust. När jag fick mitt silvermärke spelade jag på den vänstra, den med grön säck och kort bordun. Den ljusbruna med björkpipor är byggd av Börs Anders Öhman. De nedre två bilderna föreställer den pipa som Max Persson byggde åt mig under hösten 2013. Den har två borduner och syntetrör och erbjuder en rad nya möjligheter att variera spelet.
Här är en unik inspelning. Ture Gudmunsson i Leksand spelade 1948 in två låtar på den säckpipa han själv byggt efter att ha studerat kvarlämnade instrument och intervjuat Sveriges sista traditionsbärare på instrumentet, Gudmuns Nils. Det är de äldsta inspelningar vi har av den svenska pipan. Här spelar han Björsköttens gånglåt. Man kan notera att Ture stämde bordunen en kvint under grundtonen och spelade med öppen fingersättning (som på en flöjt), båda sakerna beroende på att han inte fått helt klart för sig hur instrumentet fungerade.
Här spelar jag själv en polska uppteckad i Ydre av LF Räf. Jag spelar på Börs Anders-pipan, och den insatte noterar att jag förlängt bordunen i förhållande till bilden ovan - här klingar den en oktav under lägsta tonen på spelpipan.
Är du mer intresserad av svenska säckpipor ska du absolut besöka Olle Gällmos sida!