Axel Emil Lundgren

Lundgren föddes 1881 i Rumma, Hannäs, mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik. Vid 27 års ålder flyttade han till Åtvidaberg. De musikaliska grunderna fick han från sin far, Karl-Johan Lundgren, som var en duktig fiol- och klarinettspelare, samt från modern och morbröderna, som var väl förtrogna med Karl-Johans repertoar. Till yrket var Axel Emil finsnickare och arbetade på baroniet Adelsnäs i Åtvidaberg, men han var också en välkänd spelman, som ofta anlitades till bröllop och danser. År 1930 besökte Olof Andersson honom och upptecknade ett antal låtar, som sedan publicerades i Svenska Låtar. 

Axel Emils äldre bror Ernst var också duktig spelman och hade i stort sett samma repertoar. Ernst kom att spela en del tillsammans med Ragnar Andersson, och via Ragnar har jag lärt mig en hel del av låtarna. Ernsts dotterdotter Ulla har berättat för mig att Axel Emil också spelade tillsammans med Axel, Josef och Herrman Bjärn, de s k “Bjärnera”. Jag har tyvärr inte någon vidare information om dessa tre musikanter och deras repertoar.

Denna bild på Axel Emil är ur Svenska Låtar, tagen vid Olof Andersson besök. Notera den vackra fiolen med de underbara utsmyckningarna i greppbräda och stränghållare - det vore fantastiskt att få se den i verkligheten om den finns kvar någonstans!

DSC_0054


Här spelar Ragnar Andersson tillsammans med mig och Bengt Ståhlbom en polska efter Lundgren. Inspelningen är gjord 1980. © Per Jensen 2013