Min "vanliga" fiol har ett starkt personligt värde för mig - jag köpte den efter några osannolika sammanträffanden av violinisten Folke Elverman i Linköping i mitten av 1970-talet. Folke blev en god vän genom fiolförsäljningen (som inkluderade en mycket bra stråke och ett pinsamt lågt pris för alltihop) och han lärde mig en del tekniska knep som förbättrade mitt spel ganska avsevärt.
Fiolen är byggd av Axel Rundström, Stockholm, 1922. Rundström var grosshandlare från Norrköping och byggde under sitt liv ett 100-tal fioler, som av internationell expertis rankas som högkvalitativa instrument med stor, varm klang och utsökt hantverk. Särskilt framhålls hans vackra snäckor, som man kan beundra på bilden ovan. Rundström donerade en fiol som pris i den spelmanstävling som 1908 arrangerades utanför Mora av bl a Anders Zorn. Tävlingen, och fiolen, vanns av ingen mindre än Hjort Anders Olsson från Bingsjö! Denne legendar bland spelmän hade alltså en fiol av samma byggare som jag…(inga liknelser i övrigt).
Av etiketterna i instrumentet framgår att det justerats av Frans Waldemar Dahlén i Göteborg 1928. Det framgår inte vari denna justering bestod. Dahlén var vid den tiden en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska fiolbyggarhimlen, med en stor internationell ryktbarhet. Man får anta att instrumentet i alla fall inte blev sämre av hans handpåläggning.
Efter bara några år i min ägo fick fiolen en olycklig lackskada - en överhettad bil ledde till att lacken smälte och krackelerade. Men sommaren 2013 fick lack och övriga delar av felan en kärleksfull renovering av Per Tidman i Tranås och är nu i ett strålande skick, som bilderna visar.