Ragnar Andersson

DSC_0053

Ragnar Andersson, till vänster fotograferad 1980 sittande mellan mig och Bengt Ståhlbom på farstutrappan till Slottet (foto Mona Jensen), till höger framför Tryserums kyrka (Foto © Ulf Hjulström)

Ragnar Andersson föddes 1915 och levde i hela sitt liv, till sin död 1996, på den lilla gård som kallas "Slottet" i Gärdsnäs mellan Åtvidaberg och Hannäs. Ragnar lärde sig som pojke att spela fiol av sin morbror, Evald Valentin, som i sin tur lärt sig fiolkonsten och många låtar av en legendarisk, kringvandrande spelman vid namn Höggren under andra hälften av 1800-talet. 

Jag hade glädjen att lära känna Ragnar på 1970-talet och lärde mig stora delar av hans låtrepertoar i hans kök i Slottet. Tillsammans med Bengt Ståhlbom och Mats Lundborg, som också lärde sig av Ragnar, förvaltar jag i dag hans låtar i trion "Slottets spelmän".

Här kan du lyssna på Ragnar! Det är två låtar som jag och Bengt Ståhlbom spelade in omkring 1980. Den första är en polkett, och den andra är en polska med "en jädra trevlig text", båda efter Evald Valentin. I bakgrunden slamrar Ragnars hustru med kaffekopparna…


På bilden längst ned, tillhandahållen av Mats Lundborg, framträder Ragnar med sitt spelgäng "Tvärdraget", någonstans omkring 1980. Bilden alldeles här nedan har jag fått av Eric Hammarström, den är tagen 1989 hemma i Ragnars vardagsrum. På väggen bakom honom hänger en inramad bild av Ragnar själv som ung, med fiolen som alltid under hakan.

Ragnar Andersson 1989-02-22
© Per Jensen 2013