Från forskningsfronten

Kom på invigning, lyssna på föredrag!

DSC_0392

Sverige är fullt av imponerande entreprenörer inom hundområdet. När jag åker runt i landet och föreläser möter jag så många människor som hängivet och professionellt driver olika former av kurscentra, träningsanläggningar och annat inom hundområdet och jag blir alltid lika imponerad. Nu får Linköping - min hemstad - ett efterlängtat tillskott när min förra doktorand Annelie Andersson öppnar Hundens och Djurens Beteendecenter på Drottninggatan, mitt i centum av stan. Annelie kommer att erbjuda ett rikt utbud av kurser, föreläsningar och aktiviteter och jag hoppas så att det kommer att gå bra! Den 15 februari är det invigning och då har du möjlighet att bl a lyssna på ett föredrag av mig. Jag kommer att prata på temat “Hundens inre liv” och du som följer den här bloggen kommer att känna igen vilken typ av innehåll det blir. Forskning om hundar som förstår vårt kroppspråk lika väl som våra talade ord, och som kommunicerar med oss genom läten och rörelser. Banbrytande undersökningar som avslöjar hur hundar tänker och känner. Kan de känna avundsjuka? Kan de samarbeta? Skiljer de på olika människor? 

Annelie kommer också att föreläsa om inlärning och det blir en mängd andra intressanta aktiviteter. Om du finns i Linköping med omnejd den 15 februari tror jag det kan bli en trevlig dag på det nya centret.

Söta hundar drar längsta strået

En god fortsättning på 2014 till alla er som läser den här bloggen. Inget tyder på att det skulle komma färre nya forskningsresultat under det här året, så jag hoppas att kunna dela med mig många intressanta nya insikter om hundar och andra djur. Annars upptas min tid utanför kontoret och labbet mest av att skriva på min nya bok - arbetsnamnet är "Hundens inre liv". Den kommer att handla om just sådant som jag skriver om på bloggen. Planerad utgivning är 1 november i år. Skrivarbetet avbröts av att jag hittade en ny artikel som jag tänkte berätta kort om. 

    Som de flesta vet har hundar ett barnsligt utseende och uppför sig också ganska valpigt långt upp i åren. Den fina termen för det här är "pedomorfi", vilket betyder att barnsliga egenskaper behålls till vuxen ålder. Man har funderat mycket på varför det är så och en teori har hävdat att hundar med sådana egenskaper framkallar moders- och faderskänslor hos oss vilket leder till att vi hellre tar till oss dem och därmed för deras egenskaper vidare. En slags evolution som utnyttjar våra vårdande instinkter vilka utlöses av baby-lika utseenden. Men det här är ju inte lätt att undersöka, eftersom det här måste ha grundlagts för tusentals år sedan. En ny studie av den produktiva forskargruppen i Leipzig använde sig av en smart metod för att studera detta. De började med att fotografera och filma dussintals hundar för att utveckla ett oerhört detaljerat schema för att poängsätta ansiktsmimik ner till enskilda muskler. Därefter filmade de 29 hundar av sk "bull bredds" (bullterriers, staffordshire, mfl) som alla befunnit sig ungefär lika lång tid på hundhem för omplacering. Filmningen pågick under 2 minuter när hundarna första gången träffade forskarna. Man klassificerade hundarnas mimik under dessa två minuter och kartlade sedan hur snabbt de fick nya omplaceringshem. Det visade sig att hundar med mimik som framhävde barnsliga drag fick nya hem snabbare. Allra starkast var sambandet med det beteende som visas på bilden ovan till höger, höjning av inre ögonbryn, vilket framhäver intrycket av stora ögon. Undersökningen visar alltså att hundar med en barnsligt framhävande mimik anses mer attraktiva och det här kan mycket väl ha varit en stark drivkraft bakom utvecklandet av pedomorfi. 

Waller, B.M. et al., 2013. Paedomorphic Facial Expressions Give Dogs a Selective Advantage. PLoS ONE, vol 8, e82686

© Per Jensen 2013